10 tips social media strategie
Voor het binnenhalen van nieuwe klanten en om de band met bestaande klanten te verstevigen, kan het toepassen van sociale media marketing een grote rol hierbij spelen. Echter is deze vorm van marketing niet zonder risico’s. Een verkeerde aanpak bij het adverteren via sociale media, kan bijvoorbeeld ertoe leiden dat de kosten uiteindelijk hoger liggen dan de winsten. Dit is zowel in geld, als in reputatieschade uit te drukken.

Een belangrijk gegeven om dit te voorkomen is om niet zomaar te beginnen met willekeurige sociale media-advertenties of posts. Echter, er moet eerst nagedacht worden over een goede sociale mediastrategie. Het gaat erom dat je op deze manier sociale media zo efficiënt mogelijk inzet. 

Het ontwikkelen van een goede social media strategie kan best ingewikkeld zijn, daarom hebben de sociale media experts van Optimize Digital marketing enkele tips voor je uitgewerkt om je alvast op weg te helpen.

 

1. Sociale media strategie met doelstellingen formuleren

Voor het opstellen van een goede sociale mediastrategie, is ten eerste belangrijk om jezelf af te vragen wat je hiermee wilt bereiken. Verschillende doelen gaan gemoeid met een sociale mediastrategie. We noemen enkele voorbeelden op:

 • Op de eerste plaats is sociale media een goede manier voor het binnenhalen van nieuwe klanten. Je kunt dit realiseren door aantrekkelijke advertenties en posts te verspreiden onder je doelgroep. Belangrijk is dat je niet vergeet je bedrijfspagina aan te pakken. Want het doel is dat potentiële klanten niet alleen klikken op je bedrijfspagina, maar dat ze ook hierop blijven hangen. Daarom is het van belang dat ook je website er goed uitziet. Je wilt namelijk dat potentiële klanten uiteindelijk een bezoek brengen aan je website en tot conversie overgaan.
 • Op de tweede plaats kun je sociale media toepassen voor het versterken van de binding met bestaande klanten. Je kunt dit op verschillende manieren aanpakken, zoals bijvoorbeeld met het schrijven van persoonlijke posts. Je kunt acties organiseren waarbij de klanten een presentje winnen. Het is verder een goed idee om in de reacties het gesprek met je klanten aan te gaan. Je kunt de klanten bovendien een kijkje achter de schermen geven met foto’s of video’s. Een stukje transparantie dat meer vertrouwen schept.
 • Op de derde plaats kun je sociale media toepassen voor het genereren van meer verkeer naar je website. Het sociale media platform voor je bedrijf werkt dan eigenlijk als een tussenstation die moet leiden naar je website. Je kunt dit organiseren door in je posts veel verwijzingen naar je website te plaatsen en vaak links te vermelden.

 

2. Stel duidelijke doelen op

Weet je al wat je wilt bereiken met sociale media? De doelen die eerder genoemd zijn, zijn onduidelijk. Van belang is dat je je doelen verder uitwerkt. Maar, hoe stel je duidelijke doelen op? En binnen hoeveel tijd wil je zo een doel bereikt hebben? Antwoorden op deze vragen krijg je door doelen op te stellen met het SMART model:

smart (1)

 • S: kies voor een specifiek doel. Heb je bijvoorbeeld als doel ‘mijn klantenkring uitbreiden’, wat natuurlijk een mooi streven is, dan is het wel erg lastig om te realiseren. Want, hoe weet je wanneer dit doel bereikt is? Het is daarom belangrijk een duidelijk doel na te streven. Hoe duidelijker, des te makkelijker het is om na te gaan welke acties nodig zijn voor het bereiken van het vooropgesteld doel. Abstracte doelen zijn niet verkeerd, maar je kunt verder hieraan sleutelen door deze zo veel mogelijk te verduidelijken. Vraag jezelf dus af, hoeveel nieuwe klanten je graag binnen zou willen halen. ‘Duizend nieuwe klanten binnenhalen’, is bijvoorbeeld een specifiek doel, het is duidelijker.
 • M: stel doelen op die meetbaar zijn. Hoe weet hoeveel nieuwe klanten erbij gekomen zijn? Een optie is het aantal bestellingen nagaan, maar je kunt ook andere soorten conversies hiervoor gebruiken.
 • A: stel doelen op die acceptabel zijn. Het gaat er hierbij om dat je uitgedaagd wordt om uit je comfortzone te treden, je moet out of the box denken. Kies daarom niet voor té eenvoudige doelen. Ga de uitdaging aan zonder vrees en kom een stapje verder dan je gewend bent.
 • R: stel realistische doelen op. Zoals eerder aangegeven moet je jezelf uitdagen en dus moet het doel ambitieus zijn. Toch is het belangrijk om de realiteit goed vast te houden. Zo zou het natuurlijk fantastisch zijn om een miljoen nieuwe klanten in enkele weken tijd binnen te halen. Echter, het is vaak – jammer genoeg – niet realistisch. Dit zal tot teleurstellingen leiden, wat je niet moet hebben. Zoek daarom de juiste balans op tussen ambitie en capaciteit. Het budget en de beschikbaarheid van het personeel vormen hierbij erg belangrijk tools.
 • T: stel doelen op gebonden aan tijd. Stel jezelf eens de vraag, werk je efficiënter als je alle tijd van de wereld hebt, of wanneer een strakke deadline over enkele dagen aankomt? Onder druk werken de meeste mensen het efficiëntst. Daarom is het handig een deadline voor je doel te plaatsen. Met een deadline kun je het overzicht in de gaten houden en kun je de geboekte vooruitgang het best meten. Het is echter niet handig voor een deadline te kiezen die ver in de toekomst ligt. Aan de andere kant moet je ervoor zorgen dat je deadline past bij je doel. Het is goed een beetje druk te ervaren, maar een te korte deadline voor een groot, ambitieus doel is natuurlijk niet realistisch. Bovendien zal het leiden tot alleen maar stress. Aanbevolen is daarom om grotere doelen op te delen in kleine stukjes – zie ook de ‘S’ van specifiek.

3. De doelgroep vaststellen

Nadat je duidelijk een doel hebt vastgesteld, is de volgende stap het zoeken naar manieren voor het realiseren van dit doel. Hierbij speelt je doelgroep een belangrijke rol bij het vinden van de efficiëntste manier. De reden is dat verschillende doelgroepen op verschillende manieren reageren op bepaalde advertenties of posts. Je doelgroep eerst goed leren kennen, is daarom belangrijk.

De groep mensen op wie jouw dienst of product vooral gericht is, vormen je doelgroep. Door jezelf de volgende vragen te stellen, kun je je doelgroep vaststellen:

 • Wat is de woonplaats van mijn potentiële klanten? In slechts een deel van het land of overal in Suriname? Of wonen de mensen juist in het buitenland?
 • Wat is ongeveer de leeftijd van mijn doelgroep?
 • Van welke gender zijn mijn potentiële klanten? Vrouwen, mannen of een ander gender? Of speelt gender geen belangrijke rol voor mijn product of dienst?
 • Welke politieke voorkeur heeft mijn doelgroep over het algemeen?
 • Welke opleidingsniveau hebben mijn potentiële klanten?
 • Tot welke inkomensklasse hoort mijn doelgroep?
 • Wat zijn de hobby’s of interesses van mijn klanten?

4. Leer je doelgroep goed kennen

Wanneer je je doelgroep volledig hebt uitgewerkt, is het natuurlijk belangrijk na te gaan wat de beste manier is om deze doelgroep te benaderen. Wat moet je doen zodat deze personen je website bezoeken en een product of dienst afnemen? Of zodat de doelgroep op een manier tot conversie overgaat? De experts van Optimize Digital Marketing hebben enkele belangrijke factoren voor je uitgewerkt:

 • Ten eerste is het belangrijk op welke sociale mediakanalen jouw doelgroep vooral actief is. Waaraan besteden jouw potentiële klanten hun tijd het meest? De leeftijd van je doelgroep zal grotendeels hierbij een rol spelen. Doelgroepen van een oudere leeftijdscategorie zullen vooral Facebook gebruiken, terwijl jongeren veel tijd besteden aan Instagram en TikTok. Over de populariteit van de verschillende sociale media platformen in bepaalde leeftijdsgroepen, is er al veel informatie op internet te vinden.
 • Ten tweede moet je onderzoeken op welk soort advertentie of post jouw doelgroep het beste reageert. Houd je doelgroep vooral van tekstberichten of liggen de interesses van je doelgroep in video’s? Of zijn foto’s vooral populair? Het soort sociale media platform speelt natuurlijk ook een rol. Zo kun je op TikTok bijvoorbeeld alleen video’s plaatsen, terwijl je geen lange tekstberichten kunt schrijven op Twitter.
 • Op de derde plaats is de stijl van je advertentie of post belangrijk. Hoe moet het uiteindelijk eruitzien? Belangrijk daarom hierbij is om niet alleen naar het uiterlijk van je bericht, foto of video te kijken. Echter, je moet ook kijken naar de manier waarop je je doelgroep benadert. Geeft je doelgroep de voorkeur eraan om op een casual, beetje brutale toon benaderd te worden, of is een formele toon op zijn plaats? De reden waarom je doelgroep eigenlijk op sociale media aanwezig is, is hierbij belangrijk. Is je doelgroep op zoek naar informatie, of is je doelgroep vooral voor entertainment op sociale media? Met dit soort informatie kun je passende posts en/of advertenties maken.
 • Ten vierde zijn de tijdstippen waarop je doelgroep het meest actief is op sociale media handig voor het onderzoek. Je posts en advertenties kun je zo op de drukste momenten plaatsen. 

  5. EEN BUDGET BEPALEN

  De volgende belangrijke stap is het vaststellen van budget. Je hebt nu al duidelijke doelen bepaald en ook hoe je je doelgroep het best kunt benaderen. Zo wil je voorkomen dat je achteraf merkt dat je te veel geld hebt uitgegeven dan volgens planning. Voor het bepalen van een budget voor sociale media is het belangrijk om niet te vergeten dat het gebruik van sociale media in het begin gratis is.

  budget planning

  Je eigen personeelskosten natuurlijk niet meegerekend. Een zakelijk account aanmaken, is ook gratis bij de meeste platformen. Echter, het plaatsen van advertenties op sociale media kost wel geld. De exacte kosten verschillen wel van platform tot platform.

  Hulp nodig met het bepalen van jouw budget? Maak contact!

  6. De huidige sociale media platforms aanpakken

  De tijd is nu eindelijk aangebroken om écht te starten! Ten eerste is het natuurlijk belangrijk op alle sociale media platformen, die je doelgroep regelmatig gebruikt, een account te hebben. Hoewel het misschien aantrekkelijk lijkt om alleen een account te hebben op het platform dat je doelgroep het meest gebruikt, wordt dit niet aanbevolen. Een onderneming met maar één sociale media-account is namelijk minder goed vindbaar en klanten kunnen het onbetrouwbaar vinden.

  Ten tweede is het belangrijk om op een aantrekkelijke manier je sociale media-accounts aan te kleden. Alle (!) bedrijfsinformatie moet ingevuld zijn, bereid enkele posts voor en upload enkele foto’s in je huisstijl. Als je een of meerdere sociale media-accounts hebt, is het verstandig deze uitgebreid te onderzoeken. Is het uiterlijk van je profiel aantrekkelijk en is alle informatie volledig? Zijn alle posts, foto’s en/of video’s relevant aan de activiteiten van je onderneming?

  Aarzel niet om oude informatie of posts te vervangen, vooral als je lang niets veranderd hebt aan je bedrijfspagina. Deze kan slordig overkomen met oude posts.

  7. Stel een content planning of kalender op

  Je sociale media-accounts moeten zoveel mogelijk volgers krijgen. Echter, hoe pak je dit het beste aan? Verschillende factoren bepalen de populariteit van een sociale media-account. Toch is regelmaat misschien wel de belangrijkste factor. Kom je bijvoorbeeld af en toe een bepaald account tegen, maar telkens als je het profiel bekijkt, staat er niets nieuws op. Vind je het aantrekkelijk om dit account te volgen?

  Dit soort accounts worden door de meeste mensen genegeerd. Je zou immers geen reden hebben om een account te volgen dat zelden post. Let op, regelmatig posten betekent niet dat je er al bent. Als je namelijk steeds dezelfde posts herhaalt, voegt regelmaat weinig toe hieraan. Los van regelmaat, moet je dus ook voor variatie zorgen. Een mooi hulpmiddel hierbij is een content kalender. Je kunt enkele weken of maanden vooruitplannen op zo een kalender wanneer je posts gaat plaatsen.

  8. Het Pareto principe zorgt voor een goede sociale mediastrategie

  pareto principe 

  Als je er zelf over nadenkt, zou je een account dat alleen maar reclame post, niet volgen. Dit soort accounts worden door de meeste sociale mediagebruikers straal ontweken. Belangrijk daarom is het ongeveer toepassen van het Pareto principe bij het maken van een content kalender. Slechts 20% van je content mag volgens dit principe promotie hebben. De rest van je content, de overige 80%, gebruik je om aan je naam meer bekendheid te geven en om een band op te bouwen met je volgers.

  Voorbeelden die je hierbij kunt toepassen zijn het entertainen van je volgers met humoristische of herkenbare posts, hun trakteren op een kijkje achter de schermen of door kostbare informatie met hen te delen.

  9. Interactie is de sleutel

  In de praktijk blijkt vaak dat ondernemingen posten op sociale media en daarna dagenlang niet meer naar hun account omkijken. Begrijpelijk dat tijd geld is. Echter, zo maak je geen betrokken indruk, waardoor je volgers minder bereid zijn om te reageren. Spijtig natuurlijk, want een van de grootste voordelen van sociale media is dat het juist een kans is op interactie met je volgers.

  Het is een heel goede manier om een band met je klanten op te bouwen en je doelgroep te leren kennen. Je sociale mediastrategie moet dus ook voldoende ruimte bevatten voor interactie!

  10. Nieuwste trends genieten voorkeur

  Allerlei trends komen heel snel op sociale media komen voorbij. Dit loopt uiteen van grappige challenges tot bepaalde kleding- en muziekstijlen. Het wordt aanbevolen deze trends goed te volgen. Want op het moment dat er een trend langs komt die bij jouw doelgroep past, kun je hieraan meedoen. Je kunt zo een groter publiek aantrekken omdat trends voor veel verkeer zorgen!

  Tenslotte kun je zo ook laten zien dat je je doelgroep begrijpt en volledig op de hoogte bent van de trends. Echter, trends kunnen van platform tot platform behoorlijk verschillen, dus hou er wel rekening mee. Een trend die op TikTok te zien is, zal dan ook niet altijd geschikt zijn voor je Facebookpagina.

  MEER WETEN OVER ONZE Social media DIENSTEN?

  NEEM VANDAAG NOG CONTACT MET ONS OP OM SAMEN AAN DE SLAG TE GAAN!

  Pin It on Pinterest

  Share This