Google advertenties worden nu gecombineerd met organische resultaten

blog herschrijven visual 1920x1080

Google Ads nu Stiekem tussen de organische resultaten gepropt – Wat betekent dit voor jouw SEO?

Oké, hou je vast, want Google heeft een nieuw trucje uit de hoge hoed getoverd. Al bijna een jaar lang smokkelen ze advertenties tussen de organische zoekresultaten en nu hebben ze het eindelijk officieel gemaakt met een update in hun documentatie. Ze willen duidelijk dat we meer op hun gesponsorde advertenties klikken, maar dit moet natuurlijk niet ten koste gaan van onze geliefde SEO-resultaten.

We zijn er allemaal aan gewend dat Google-tekstadvertenties netjes bovenaan of onderaan de zoekpagina staan, terwijl de rest van de pagina heerlijk organisch is. Maar Google heeft besloten om dingen een beetje door elkaar te schudden.

Wat is er veranderd?

Een recente aanpassing in Google’s documentatie meldt: “Topadvertenties kunnen onder de bovenste organische resultaten verschijnen bij bepaalde zoekopdrachten.” Met andere woorden, je kunt advertenties nu ook midden tussen je zorgvuldig geoptimaliseerde organische resultaten tegenkomen. Hoor je het al knarsen? Dat zijn de tanden van SEO-specialisten wereldwijd.

Tijdlijn van veranderingen

Voordat deze verandering officieel werd, testte Google gesponsorde advertenties op verschillende manieren tussen de organische resultaten gedurende 10 maanden. Hier is een tijdlijn van de veranderingen:

  • 17 juni 2023: Eerste Testen. Google begon met testen op mobiele apparaten, waarbij slechts een klein aantal gebruikers de subtiele vermenging van advertenties zag. Zo subtiel dat je ze makkelijk voor organische resultaten kon aanzien.
  • 23 oktober 2023: Intensiever Testen. De SEO-gemeenschap begon de advertentielabels op te merken tussen de organische resultaten, zichtbaar op zowel mobiel als desktop.
  • 28 maart 2024: Lancering. Vanaf deze datum kondigde Google’s Ads Liaison aan dat de verandering permanent zou zijn. Vanaf nu kunnen gebruikers verwachten dat advertenties gemixt worden met organische resultaten.

Verschillende typen plaatsingen

Nu Google al bijna twee maanden gesponsorde advertenties tussen de organische resultaten mixt, krijgen we een beter begrip van de omvang van deze verandering. Op basis van een gedegen onderzoek zijn er twee veelvoorkomende situaties, waarin Google advertenties tussen organische resultaten plaatst.

  1. Gemengd met organische resultaten: de standaardbenadering houdt in dat advertenties simpelweg worden geplaatst tussen de bovenste organische resultaten. Vaak zie je een of twee advertenties, en zelden vier op een rij.
  2. Direct onder uitgelichte fragmenten: wat lijkt op de meest gebruikelijke manier om advertenties te mixen met organische resultaten, is door ze direct onder een uitgelicht fragment te plaatsen. Dit kan resulteren in een volledige rij van vier advertenties onder het fragment.

Wat zijn in deze de intenties van Google?

Laten we eerlijk zijn, Google wil gewoon meer geld verdienen. Door advertenties tussen de organische resultaten te plaatsen, hopen ze dat gebruikers vaker op die advertenties klikken, omdat ze er minder uitziet als een advertentie. Maar laten we niet vergeten dat organische resultaten een andere superkracht hebben: ze zijn gebaseerd op relevantie en kwaliteit.

Organische resultaten worden niet zomaar uit de lucht geplukt. Ze zijn het resultaat van hard werken, slimme strategieën, en slimme SEO-specialisten. Ze geven waardevolle informatie aan gebruikers zonder dat ze door een commerciële bril moeten kijken.

De kracht van organische resultaten

Terwijl Google speelt met hun advertentieplaatsingen, blijft de waarde van organische resultaten onmiskenbaar. Ze trekken gebruikers aan die op zoek zijn naar echte, relevante informatie. Deze gebruikers zijn vaak meer betrokken en geneigd om vertrouwen te hebben in de content die ze vinden.

Met SEO kun je je website optimaliseren zodat deze bovenaan de zoekresultaten verschijnt, zonder te betalen voor elke klik. Dit betekent niet alleen meer verkeer, maar ook kwalitatief beter verkeer dat eerder zal converteren.

Hoe gaat dit verder uitwerken?

Hoewel Google hun advertentieplaatsing verandert, blijft de kracht van SEO onverminderd sterk. Blijf focussen op het creëren van kwalitatieve, relevante content en het optimaliseren van je website. Dit zal je helpen om je organische zoekresultaten te behouden en te verbeteren, ondanks Google’s advertentie-acrobatiek.

Blijf scherp en wees je bewust van de veranderingen, maar laat je niet afleiden. SEO is en blijft een waardevolle investering voor de lange termijn.

MEER RESULTAAT HALEN UIT ONLINE MARKETING?

NEEM VANDAAG NOG CONTACT MET ONS OP EN WIJ HELPEN JE GROEIEN!