Hoe market je tijdens de Kerstperiode?

♪♪ “It’s beginning to look a lot like Christmas everywhere you go…” ♪♪

Hey guys, hello again! Fijn dat je er weer bij bent voor onze nieuwe blog.
De kerstperiode heeft voor eenieder over de hele wereld verschillende betekenissen. Wij zullen het deze keer dus hebben over wat deze periode voor ons als marketeers betekent en hoe we het beste met deze periode moeten omgaan (je weet wat men altijd zegt, “je moet het ijzer smeden als het heet is”🔥).
De kerstperiode wordt over het algemeen gezien als een zeer emotionele tijd, een tijd van geven, samenzijn met familie en vrienden, een tijd van gezellig feesten, lekker eten en drinken. En het zijn deze gevoelens die ervoor zorgen dat mensen in deze tijd van het jaar in de mood zijn om te kopen! (and that’s our cue.) Daar moeten wij als marketeers goed op gaan inspelen.

Het is nooit te vroeg om kerstmarketing ideeën in te plannen

Als je “kerstmarketing ideeën” op zoekt op Google zul je zien dat er meestal geadviseerd wordt om tijdig te beginnen met de voorbereiding daarvan. Dit advies is natuurlijk goed om op te volgen om de drukte een beetje te omzeilen. Maar het is nu nog niet te laat om jouw kerstmarketing ideeën in te plannen. Kerst is een cruciale periode voor verkoop, waarin tussen de 50% en 80% van de totale verkoop wordt gegenereerd. Deze periode is het drukste winkelseizoen van het jaar, dit biedt ons diverse kansen om te benutten.
santa claus online christmas

De vraag die dan bij je op komt, is “hoe market je tijdens de kerstperiode?”

Als je op zoek bent naar antwoorden op deze vraag, dan is deze blog speciaal voor jou.
Ik heb een paar marketing ideeën voor je samengesteld die je makkelijk kunt gebruiken tijdens de kerstperiode. Het is nog net niet te laat om deze ideeën te implementeren voor deze Kerst. Denk je toch dat je wat meer tijd nodig hebt, dan heb je iets meer dan 365 dagen om je klaar te maken voor de volgende kerstperiode.

Kies de juiste marketingmogelijkheden

Pas tegen het einde van de 19e eeuw begonnen bedrijven te profiteren van de commerciële aspecten van de kerstperiode. Er werd toen gebruikgemaakt van print, radio en televisie ads. De beschikbare marketingmogelijkheden zijn sindsdien uitgebreid naar online advertising, e-commerce en mobiele apps. Je hebt dus een ruime keus aan marketingmogelijkheden. Het enige wat je moet doen is kijken welke van deze mogelijkheden het meest worden gebruikt door jouw doelgroep. Weet je al welke marketingmogelijkheden je zult gebruiken, dan kun je overgaan tot het maken van je ads. Voor het goed schrijven van ads wil ik je verwijzen naar ons vorige blog over copywriting.

Online advertising

Online advertising is tegenwoordig een van de meeste gebruikte marketingmogelijkheden. Je kunt bijna eenieder bereiken via online advertising. We denken dan gelijk aan Google Ads en social media (Facebook, Instagram en X.) Geef je sociale media pagina’s een mooie en leuke Kerst vibe. Maak het interactief op een feestelijke manier door bijvoorbeeld dagelijks iets over Kerstmis te posten, maak inspirerende Kerstvideo’s met je producten, diensten of collega’s, laat je klanten hun favoriete Kerst moment met jou delen. Speel op de emoties van je klanten in. Dit zal de betrokkenheid tussen jou en je klanten versterken (het zorgt ook gelijk voor een blijvende indruk). Verder kan Google Ads je beste vriend zijn tijdens deze periode. Kies de juiste zoekwoorden en zorg ervoor dat je ze overal gebruikt. Heb je geen of weinig ervaring met Google Ads? Dan staan de experts van Optimize Digital Marketing voor je klaar. Bekijk hier onze diensten! You won’t regret it at all.

De 12 dagen van Kerstmis

Het aftellen naar Kerstmis is altijd spannend en onweerstaanbaar. Een makkelijk te implementeren idee is het introduceren van countdown deals en/of een adventskalender. Hiermee kun je op een creatieve manier elke dag nieuwe en aantrekkelijke aanbiedingen onthullen. Denk maar aan giveaways (mensen houden van het woord “gratis”😉), kortingscoupons, cadeaubonnen, enz. Dit houdt klanten in de spanning en zorgt ervoor dat ze elke dag terug naar je website of winkel zullen komen.

Cadeau-ideeën en cadeau bundels

De kerstperiode is voor sommige mensen een drukke periode. Hierdoor komt het meestal voor dat mensen moeite hebben met het vinden van het perfecte kerstcadeau. Je kunt het iets makkelijker maken voor deze groep door cadeau-ideetjes of speciale cadeau bundels samen te stellen met aantrekkelijke kortingen.

Voeg een kerstthema toe aan jouw branding

Haast elk bedrijf maakt hiervan gebruik, je branding een kerstthema geven.
Denk maar aan:

  • Een aangepast logo met elementen die betrekking hebben op Kerstmis.
  • Verpakkingen met een kerstsfeer; regel is, een cadeau zonder een unieke kerstverpakking is geen kerstcadeau! Je klanten zullen dit zeker waarderen.
  • Je fysieke winkel versieren met kerstdecoratie.

De meeste mensen kiezen toch ervoor om instore kerstinkopen te doen, ook al is e-commerce aan het groeien tegenwoordig. Het is dus belangrijk om je klanten een unieke ervaring te geven, vooral tijdens de kerstperiode. Mooie kerstdecoratie, daar worden je klanten blij van en het wekt natuurlijk de kerstsfeer bij ze op. Kortom, maak er iets creatiefs van.

Geef terug campagne

De kerstperiode is geen periode waar we alleen van moeten profiteren. Kerstmis is een zeer emotionele tijd, een tijd van terug geven, samenzijn met familie en vrienden. Maar er zijn mensen die geen familie en/of vrienden hebben of financieel niet in de positie zijn van deze periode te genieten. Laten wij deze groep mensen niet vergeten! Over de hele wereld zijn er dus tijdens de kerstperiode verschillende goede doelen die je kunt ondersteunen. Zo kun je jouw eigen campagne lanceren om een organisatie te helpen. Je kunt bijvoorbeeld elke klant vragen als je een extra SRD mag factureren om aan goede doelen te doneren, denk maar aan een kindertehuis, een bejaardentehuis of een kinderhospitaal of met het hele bedrijf vrijwilligerswerk doen. Heb je daarvoor weinig of geen tijd meer, dan kun je als bedrijf of ook als individu makkelijk meedoen aan het #SuAid2023 campagne van Stichting Su Aid.

Vergeet de ware betekenis van Kerstmis niet!

Om eerlijk te zijn had ik wat gemengde gevoelens tijdens het schrijven van deze blog. Zoals ik eerder zei, heeft Kerst voor eenieder een andere betekenis. Ook voor mij, persoonlijk, heeft Kerst een speciale betekenis. De kerstperiode is dé periode om slag te slaan voor elke marketeer in de wereld, voor veel mensen in de wereld is Kerstmis een tijd waarin gezinnen samenkomen, eten (meestal te veel; vergeet je gym-abonnement niet in het nieuwjaar) en cadeautjes uitwisselen. Maar ik bekijk Kerstmis meer vanuit een traditionele point-of-view. Kerst heeft een religieuze oorsprong en het wordt door velen ook nog op die manier gevierd. Het is voor mij dus heel erg belangrijk om dat in gedachten te houden. Vergeet de ware betekenis en boodschap van Kerstmis niet, wat je maar denkt dat het zal zijn; vergeet geen “Happy Birthday” te zingen voor Jezus Christus!

Ik zou willen afsluiten met een passende citaat over Kerst. En ik stuitte tijdens het zoeken op een perfect citaat, gehaald uit een kersttoespraak van Calvin Coolidge, president van de Verenigde Staten van Amerika (1923-1929).
Christmas speech by Calvin Coolidge

Van mijn kant uit wil ik jullie gezegende feestdagen toewensen, spread the love, spread the Christmas spirit. Wees bovenal lief voor elkaar, wees voorzichtig en kids wees voorzichtig met vuurwerk. Ik wens jullie ook alvast een zalig uiteinde en een voorspoedig nieuwjaar!

WAN SWITI BLESSI KRESNETI & A HAPPY HAPPY NEW YEAR!

Mijn naam is Sergio M. Emanuels,
ik bedank jullie heel hartelijk voor het lezen, see you soon in het nieuwjaar!

MEER RESULTAAT HALEN UIT ONLINE MARKETING?

NEEM VANDAAG NOG CONTACT MET ONS OP EN WIJ HELPEN JE GROEIEN!

Pin It on Pinterest

Share This