lokale seo

Er zijn veel technieken die je kunt toepassen voor het verbeteren van lokale SEO. De technieken vallen onder verschillende groepen zoals de basisprincipes en gevorderde toepassingen. Echter, het betekent niet dat wanneer een bepaalde techniek tot de basisprincipes hoort, het minder belangrijk is. Het is opvallend dat juist hier vaak de grootste winst geboekt wordt. Eenieder die een beetje kennis over SEO heeft, weet dat je website aan bepaalde basisprincipes moet voldoen zodat je optimaal te vinden bent online. Een van deze principes is lokaliteit en daarom vertellen we je graag over stappen die je kunt volgen voor het verbeteren van je lokale SEO.

Waarom lokale SEO aanpakken?

Je werkt aan verbetering van je website zodat je door zo veel mogelijk mensen gevonden wordt. Dus hoe meer mensen je kunt bereiken, des te beter. Niet waar? Helaas werkt het niet in alle gevallen op deze manier. De hoeveelheid alleen is niet waar het om draait, maar vooral om de hoeveelheid relevant verkeer naar je website. Is heel Suriname je werkgebied of ben je landelijk actief met het leveren van je producten of diensten? In dat geval is het heel belangrijk dat je overal in het land goed te vinden bent. Echter, het is zeker niet van toepassing op eenieder. De kracht van SEO schuilt voor veel ondernemers of websites juist in lokale search. Als je een Indonesisch restaurant draait in Wanica, dan is het eigenlijk niet waardevol wanneer je website veel verkeer uit Nickerie trekt. De kans dat een bezoeker uit Nickerie ruim twee uur zal reizen om bij jou in het restaurant te komen smullen, is heel klein. Echter, als je (ook) een webshop hebt, werkt het anders. Omdat lokaliteit een kleinere rol vervult bij webshops want de producten worden namelijk bezorgd.

Je houdt er waarschijnlijk, als lokale specialiteitenwinkel, een goed gevoel aan over te zien dat je website per maand 2.000 bezoekers krijgt. Echter, zitten 1.900 van deze bezoekers niet in je regio, dan heeft hun bezoek weinig waarde. Het is beter in zo’n geval je te richten op lokaal bezoek. Onderstaande tips hebben je dan zeker veel te bieden voor het verbeteren van je lokale SEO.

Lokale SEO verbeteren: hoe implementeer je dit?

Je lokale SEO kun je op verschillende manieren verbeteren. Hierbij is de eerste stap een vrij eenvoudige, namelijk je bedrijf inschrijven op Google Mijn Bedrijf. Heb je dit nog niet toegepast op je onderneming? Het is dan belangrijk dat je dit direct doet. Google Mijn Bedrijf biedt de mogelijkheid om de belangrijkste informatie over je onderneming te verzamelen op een bedrijfspagina. Je kunt hierbij denken aan je adres en contactgegevens, website en openingstijden. Er zijn geen kosten verbonden hieraan en dat alleen al is reden genoeg om het te gebruiken.

De manier waarop Google deze pagina gebruikt, biedt namelijk het echte voordeel. Google staat er bekend om dat het graag zijn eigen diensten gebruikt. Zo kent de zoekmachine belangrijke info over je bedrijf dankzij je bedrijfspagina. En die informatie wordt dan handig getoond in de zoekresultaten. Om even bij het Indonesisch restaurant te blijven: voert iemand in de buurt van Wanica een relevante zoekopdracht uit (zoals Indonesisch restaurant), dan is de kans groot dat je bedrijfsinformatie wordt weergegeven.

Het wordt in een apart venster naast de zoekresultaten weergegeven. Zo heb je dus de zekerheid dat je vermelding de aandacht trekt en zien mensen die naar je op zoek zijn, direct relevante informatie.
google mijn bedrijf

De tweede stap: de content op je website

De afgelopen jaren is de zoekmachine opvallend geëvolueerd. De manier waarop deze werkt, wordt steeds complexer. Toch blijft content de ruggengraat van je website. Het is daarom van belang duidelijk in je content aan te geven waar je onderneming staat. Je kunt dit natuurlijk vermelden op een contactpagina (dat is gewoon verplicht). Echter, je kunt het ook gerichter aanpakken, immers je website is je visitekaartje. Hiermee heb je een zee aan mogelijkheden om over je diensten/producten te schrijven. Jij wilt bekend staan als hét Indonesisch restaurant in Wanica. Zorg er dan ook voor dat dit op je website terug te zien is. En dat kun je doen door de juiste landingspagina’s te gebruiken.

Landingspagina’s zijn geoptimaliseerde pagina’s van je website voor het verschaffen van informatie over een speciaal onderwerp (en is dus vindbaar erop). Een ideale manier om in te spelen op lokale SEO. Een simpele tip voor het verbeteren van je lokale SEO? Zorg ervoor dat er content is over je belangrijkste producten/diensten gecombineerd met je lokaliteit. Zorg verder voor een aparte landingspagina voor elk onderwerp. Je kunt zo met je Indonesisch restaurant in Wanica effectief lokaalverkeer aantrekken. Enkele voorbeelden voor landingspagina’s zijn:
 

  • Het lekkerste Indonesische restaurant van Wanica
  • De lekkerste bami-goreng in Wanica
  • Dawet in Wanica
  • Opnieuw marketen gericht op website bezoekers
  • Indonesische keuken in Wanica
Je moet er wel voor waken niet bovenmaats te optimaliseren. De landingspagina’s zijn niet specifiek voor de zoekmachine maar voor je bezoekers bestemd.

Een mark-up scheme (structured data) gebruiken

Wees gerust als termen zoals rich data, mark-up schemes en structured data nog niet bekend voor je zijn. Echter, het is wel belangrijk deze te leren. Het heeft hierbij allemaal te maken met een essentieel punt: relevantie. De zoekmachine wil op de hoogte zijn van alle informatie die je website presenteert. Structured data draagt bij hieraan. Je kunt hiermee de zoekmachine van extra informatie voorzien, op een gestructureerde, nauwkeurig vastgestelde wijze. Op Schema.org kun je hierover meer lezen. Het betekent dat je de zoekmachine expliciet helpt om te bepalen waar je zit door deze, relatief nieuwe, SEO-techniek toe te passen. Daarna zal de zoekmachine nog beter kunnen bepalen voor welke bezoekers je website belangrijk is. Het doel van dit soort maatregelen is dat een zoekopdracht, gerelateerd aan je bedrijf, de beste resultaten oplevert. Wat hieruit voortvloeit, is dat je website bij een zoekopdracht in Nickerie geen hoge positie krijgt.

Je bedrijf is nu “bekend” bij Google en dus weet de zoekmachine dat het naar alle waarschijnlijkheid niet interessant is als iemand 150 kilometer verderop je website te zien krijgt. Als vanuit omringende wijken dezelfde zoekopdracht wordt uitgevoerd, dan weet de zoekmachine dat het deze keer wel relevant is. Je website zal dan, als het goed zit met je SEO, wel een hoge positie krijgen en zelfs boven anderen worden vertoond.

optimize blog store seo

Autoriteit krachtiger met reviews

Een goede reputatie opbouwen is een van de beste een eenvoudige manieren om reclame voor je bedrijf te maken. Mond- tot mondreclame is een duidelijk voorbeeld hiervan buiten het internet om. Een bezoeker heeft een goede ervaring met je bedrijf en vertelt een kennis of relatie erover. Dit heeft als prettig gevolg dat die persoon je bedrijf als eerst zal overwegen wanneer hij of zij je producten of diensten nodig heeft. Uiteindelijk is een goede referentie goud waard. Veel bedrijven draaien lokaal uitstekend omdat eenieder ze nu al kent. Het kost deze bedrijven weinig moeite om klanten aan te trekken, omdat ze een uitstekende reputatie hebben opgebouwd. Je kunt dit effect online ook bereiken en de perfecte tool hiervoor zijn de reviews. Interactie over je site wordt strak gevolgd door de zoekmachine die op zijn beurt positieve geluiden beloont. Zorg er dan ook voor dat de mogelijkheden aanwezig zijn voor het plaatsen van reviews. Afgezien van op je eigen site, vooral ook op grote externe platforms.

Het resultaat van de autoriteit die jij met deze reviews opbouwt, is dat je een nog betere lokale SEO verkrijgt. Dit is een van de tips om lokale SEO te verbeteren en veel mensen weten dit niet. Echter, er hoort ook een waarschuwing bij: plaats nooit nepreviews. Plaats dus niet zelf goede reviews en laat mensen ook niet overal spammen over hoe fantastisch je bedrijf is. Werk er op een eerlijke manier aan want je zult met nepreviews door de mand vallen.

Links zijn en blijven superbelangrijk

Wellicht weet je dat links op je website belangrijk zijn. Is dat niet het geval dan moet het nog eens benadrukt worden: inkomende links voor je site zijn ontzettend belangrijk. De reden is dat het voor je SEO een van de bepalende factoren is. Ook al pak je al het andere zo goed als mogelijk aan, het zal moeilijk worden zonder kwalitatieve backlinks om succesvoller te zijn dan de concurrentie. Uiteraard, als die beschikken over goede links. Over het algemeen werken goede links al sterk door in je SEO, terwijl ook je lokale autoriteit sterker wordt hiermee.

Autoriteit en relevantie. Deze zijn de twee belangrijke punten bij links. Autoriteit betekent, in termen van invloed op het web, de reputatie van je website. Zo heeft een website als YouTube een gigantische autoriteit, terwijl een ouderwetse, kleine lokale website geen hoge autoriteit zal hebben zonder duidelijke richting. Punt twee, relevantie, het woord zelf zegt het al duidelijk. Hoe meer overeenkomsten de site die naar je site linkt met je heeft, des te beter.
Nog beter is het als je dus links binnenkrijgt van sites met een hoge autoriteit en grotere relevantie.

Lokale sites moet je zeker ook niet vergeten. Je kunt je eigen autoriteit sterk laten stijgen, zeker op het gebied van lokale SEO, door lokaal de juiste connectie te zoeken. Zoek verbindingen op met zakenpartners, bedrijven die je kunnen aanvullen of versterken (en andersom) en lokale sites. En natuurlijk ook de pers.

Een strategie voor Google Posts voeren

Er is nog een uitstekende functie die Google je biedt voor het verbeteren van je lokale SEO. Ook deze tip, voor het optimaliseren van je lokale SEO, is maar bij heel weinig mensen bekend. Terwijl het juist een heel gemakkelijke tip is om uit te voeren. Je kunt namelijk op je bedrijfspagina posts plaatsen, die de naam blog dragen. Wellicht ben je er al mee bezig op je website. Toch loont het zeker om een strategie voor het gebruik van Google Posts te bedenken. Lokaal scoor je zeer sterk met content die je hier publiceert, omdat het gekoppeld is aan je Google Mijn Bedrijf profiel en pagina.

Deze posts kunnen op aardige manieren worden vertoond als mooie extra. Een post kun je bijvoorbeeld in de zijbalk laten verschijnen bij een relevante zoekopdracht. Misschien krijg je niet direct meer websiteverkeer, omdat je content bij de zoekresultaten wordt getoond. Dat is ook niet waarover het gaat. Het doel van je website is om uiteindelijk meer omzet binnen te halen: meer klanten is wat je wilt. En dus is het natuurlijk ook goed als je naamsbekendheid toeneemt omdat iemand op een andere manier dan direct via de site met je in contact komt. Wanneer iemand direct contact opneemt met je, is het nog mooier. Met Google Posts vergroot je de kans dat dit gebeurt zeker, omdat je bedrijfsinformatie erbij wordt getoond. Nog beter is het als je dus links binnenkrijgt van sites met een hoge autoriteit en grotere relevantie.

Investeren in website

Blijf investeren in je site, bijzonder belangrijk

Blijven investeren in je site. Het verbeteren van je lokale SEO is uiteindelijk identiek aan je algehele SEO. Een bedrijvige site doet wonderen voor de SEO (je moet natuurlijk de juiste stappen zetten en SEO goed aanpakken). Voor de ranking gebruikt de zoekmachine interactie op je site. De manier waarop mensen je site gebruiken en wat ze erop doen, wordt doordringend door Google bekeken. Zo is het slecht nieuws voor je SEO als je veel bezoeken, maar dat bezoekers over het algemeen binnen tien seconden weer afhaken. Kennelijk biedt je site niet wat bezoekers ervan verwachten, wordt dan het oordeel van Google.

Nieuwe, relevante en aantrekkelijke content, is dus regelmatig nodig. Herinner jezelf altijd eraan dat je website gemaakt is voor je bezoekers, terwijl je al je SEO-kennis toepast. De beste methode is zeker niet meer de zoekmachine tevreden te stellen.Nog beter is het als je dus links binnenkrijgt van sites met een hoge autoriteit en grotere relevantie.
Mogelijkheden en onmogelijkheden herkennen en erkennen, betekent ook dat je goed inspeelt op lokale SEO. De concurrentie speelt ook een rol in welke mate je binnen je gebied of regio een dominante rol kunt claimen.

Concurrentie is nu eenmaal groot in sommige steden voor sommige bedrijven. Als we het voorbeeld van het Indonesisch restaurant in Wanica opnieuw bespreken; je maakt zeker kans voor het aantrekken van het leeuwendeel van de lokale SEO als je de SEO hier goed aanpakt. Echter, begin je vandaag met een website voor een nieuw taxibedrijf in centrum Paramaribo, zul je het wellicht een heel stuk moeilijker hebben. Het kan gebeuren dat je achterblijft bij de concurrentie, zelfs als je alles eraan doet zodat je SEO goed uit de verf komt. (Zeker als de concurrentie zijn SEO zelf ook goed heeft uitgevoerd). Een belangrijk punt bij het aanpakken van SEO is nog altijd historie/leeftijd. Een tip in dit geval voor het optimaliseren van je lokale SEO? Je kunt bijvoorbeeld eens de randwijken nemen en nagaan wat je met optimalisaties daar kunt bereiken.

HULP NODIG BIJ HET AANPAKKEN VAN JOUW LOKALE SEO-OPTIMALISATIE?

NEEM DAN VANDAAG NOG CONTACT MET ONS OP EN WIJ HELPEN JE GROEIEN!

Pin It on Pinterest

Share This