seo competition optimize

Om als winnaar uit de SEO-strijd te komen, kan het beslist geen kwaad om een kijkje bij je concurrenten te nemen. Als we het over SEO hebben, kun je liever stiekem overnemen, dan met een slecht idee komen. De woorden stiekem overnemen niet letterlijk opgevat uiteraard. Het is namelijk een ernstige fout bij SEO als je letterlijk kopieert. Wat met stiekem overnemen in deze context bedoeld wordt, is dat je kunt kijken naar wat je rivalen goed doen en hieruit te leren.

Je kunt het daarna zelf toepassen en zo zelf vooruitkomen. En zelfs wanneer je het al beter doet dan je rivalen, voor zover je dit kunt natrekken, doe je er toch goed aan om de belangrijkste concurrenten te blijven observeren. De reden is dat er bijna altijd wel iets is waaruit je kunt leren of kunt verbeteren volgens wat de concurrentie doet.

Waarop moet je letten bij de concurrentie om te winnen op het gebied van SEO?

Belangrijk is om eerst de aandacht te vestigen op belangrijke punten, als je je concurrenten voor wilt zijn op SEO-gebied. Hoewel je het kunt doen, is het niet aangeraden je te concentreren op punten die je aanstaan, of waarvan je vindt dat deze hulp bieden. Nee, je zult toch eerst harde bewijzen hiervoor moeten verzamelen. Dat betekent dat je de websites van je rivalen moet onderzoeken.

Volg je eigen gevoel als eerst

Het is toch goed om eerst je eigen gevoel te raadplegen en daarna te kiezen voor het gangbare. De reden is dat het doel van goede SEO gericht is op bezoekers. Je ranking in de zoekmachine wordt namelijk sterk bepaald door hoe bezoekers reageren op je site en de manier waarop ze zich gedragen. Hieruit vloeit voort dat voor de bezoekers een website allereerst goed moet zijn.

Het is dus een slimme zet goed te kijken naar de website van je rivalen, zodat je voor jezelf een inventarisatie kunt maken. Want hiermee kun je, bekeken vanuit de bril van een bezoeker, achterhalen wat je rivalen mogelijk beter doen. Daarna kun je je focussen op de technische kant van SEO. Hoe spreek je de lezer aan? Wat zijn de onderwerpen, op welke manier worden deze besproken en voldoet de kwaliteit van de teksten? Noteer de verbeterpunten voor jezelf. Valt het al op waar je verbeteringen kunt aanbrengen? Verwerk de verbeteringen dan op je eigen website.

Gegevensverzameling over SEO

Er zijn verschillende tools op het internet beschikbaar waarmee je rivalen op SEO-gebied kunt onderzoeken. Je zult bij veel van deze tools moeten betalen voor het gebruik. Echter, het investeren in een tijdelijk abonnement kan heel goed uitpakken. Tools zoals de software van Seositecheckup.com is gemaakt voor het grondig analyseren van elke site. Het resultaat is een uitgebreid rapport dat met SEO-bevindingen wordt getoond.

Zo ontdek je wat je rivalen goed doen. Met de rapporten kun je je website ook 1:1 vergelijken. Je kunt direct zien op basis van ruim 100 punten hoe jouw website in verhouding staat tot die van je rivalen. Er wordt een verhouding gemaakt met de punten zoals titelgebruik, keyword gebruik, laadsnelheid, backlinks, caching, posities in de zoekmachine en nog veel meer. Je kunt hieruit kennis opdoen van belangrijke informatie.
seo analyse optimize

Kennis opdoen

Met zo’n grondige SEO-analyse kun je kennis opdoen die in twee verschillende groepen verdeeld kan worden: de gebruikers gerelateerde punten en de technische punten. De technische punten handelen over de techniek en prestaties van je website. Je kunt op basis van de resultaten, verbeteren. Je kunt zo werken aan oplossingen om je laadtijd te verminderen, je keywords te verbeteren of voor meer backlinks te zorgen.

Echter, daarnaast geeft de analyse ook aan op welke vlakken jouw rivalen succesvol zijn. Hieruit valt er veel informatie te halen. Het kan zijn dat je rivaal zich wel op keywords heeft gericht waaraan je nog helemaal niet hebt gedacht. Terwijl er voor jou ook wel mogelijkheden te bieden zijn. Het kan zijn dat jouw concurrent eenvoudigweg een betere koppenstructuur gebruikt, of belangrijke zoektermen beter verwerkt in zijn of haar teksten.
Leg alle verbeteringen die je kunt vinden, vast op papier en pak het aan. Als je zelf niet over de vereiste technische kennis beschikt, kun je de webmaster of developer om hulp vragen. Nadat je de verbeteringen hebt uitgevoerd, doe je er goed aan om regelmatig een nieuwe analyse uit te voeren als je de rivalen intussen bent gepasseerd.

Houd je rivalen in de gaten

Je rivalen stoppen niet, dus moet je ze ook in de gaten blijven houden. Je kunt het via sociale media doen en door je in te schrijven voor nieuwsbrieven. Het is gemakkelijk om zo automatisch up-to-date te blijven over de nieuwigheden. Laat je inspireren door deze nieuwigheden tot het neerzetten van iets nog beters dan dat van de concurrent. Na je onderzoek te hebben gedaan uiteraard.

Hulp nodig bij het aanpakken van jouw seo-concurrentie?

NEEM DAN VANDAAG NOG CONTACT MET ONS OP EN WIJ HELPEN JE GROEIEN!

Pin It on Pinterest

Share This