New way of school

Na circa zes maanden zullen de schooldeuren weer openen. Nu de lange Covid-19 “vakantie” achter de rug is, is het weer tijd om er hard tegenaan te gaan. Studeren en naar school gaan blijft vooralsnog een beetje anders. Wij leven nu in de New Normal waarbij distance learning een grote rol speelt.  Social Media heeft daarom in deze periode een zeer grote rol gespeeld en zal dat nu meer dan ooit blijven doen.

Door gebruik te maken van de sociale media platformen zoals Facebook, WhatsApp, Instagram enzovoorts, heeft  u gratis toegang tot de online communicatie- en informatie mogelijkheden.

Hoe studeren verbeterd wordt door het gebruik van sociale media binnen het onderwijs

Tegenwoordig zijn zowel sociale media als technologie een onmisbaar onderdeel van ons leven geworden. Iedereen die ouder is dan 13 jaar heeft een account op één van de populaire sociale medianetwerken zoals Facebook, SnapChat, Instagram, WhatsApp enz. heeft de minimumleeftijd verhoogd naar 16 jaar.

 Studenten gebruiken diverse online tools om aan verschillende vereisten te voldoen. Het is niet verkeerd om te zeggen dat sociale media en het onderwijs in deze “New Normal World” hand in hand gaan.

De vraag die rijst is: Is sociaal online netwerken nuttig voor studenten?
Zijn er manieren waarop sociale media in het onderwijs, leerlingen ten goede kunnen komen en kunnen ondersteunen bij het opvullen van leerlacunes als ze op een veilige en gepaste manier worden gebruikt?

Home School

Educatieve benaderingen en voordelen van social media gebruik voor betere prestaties

Hierbij enkele educatieve benaderingen en voordelen van sociale media om de academische prestaties van studenten te verbeteren:

 • Communicatie en samenwerking

  Het grootste voordeel van sociale media is een betere communicatie. Een student kan op elk moment met iedereen in contact komen via Messenger, WhatsApp of Zoom. Zij kunnen dergelijke platforms gebruiken via hun smartphone, tablet of computer. Zo kunnen leerlingen vragen uitwisselen, bellen of zelfs videogesprekken voeren. Als een student vastzit met zijn huiswerk, kan hij altijd communiceren met zijn klasgenoten of docenten. Er hoeft niet meer gewacht te worden om de leraar fysiek te ontmoeten. Dankzij Sociale Media is het delen van documenten o.a. mogelijk via Google Drive Box en Google Docs.

 • Online concrete informatie vinden

  Verschillende websites en sociale medianetwerken bieden veel informatie die studenten kunnen helpen. Via nieuwsfeeds op sociale media kunnen studenten informatieve en relevante websites vinden die zij kunnen volgen om op de hoogte te blijven. Afhankelijk van de interesses kunnen studenten antwoorden op hun vragen vinden. Sites zoals Tumblr en Pinterest en scholieren.nl, kunnen kinderen inspiratie bieden voor schoolprojecten of praktische probleemoplossing.

  De educatieve voordelen van sociale netwerksites zijn ook, dat studenten zich beter kunnen voorbereiden op belangrijke lessen en bepaalde concepten door deze met grote doeltreffendheid te bestuderen. Social media-websites zullen de nieuwste gegevens over verschillende schoolvakken bevatten hierdoor hebben de studenten de mogelijkheid om te onderzoeken en te kijken naar wat er nieuw is. Social media is tegenwoordig de Wikipedia voor studenten. Wij zijn getuigen van de tijdperk van studeren op sociale media.

 •  Ouderlijke betrokkenheid

  Sociale media helpt ouders betrokken te blijven bij het leerproces van het kind. Door de Facebook-feed van de school kunnen ouders ten alle tijden op de hoogte worden gehouden van schoolgerelateerde activiteiten, projecten en evenementen die plaatsvinden. Verder kunnen ouders ook via WhatsApp of Facebook Messenger geïnformeerd worden over de schoolaangelegenheden, leerstof en alles rondom het onderwijs.

  Dit zijn allemaal positieve effecten die sociale media op de communicatie tussen de ouders en de school heeft. Zo kunnen zij de academische en persoonlijke vooruitgang van de kinderen op school te weten komen, delen en observeren. Dit is wederom een ​​positieve invloed van sociale media en de prestaties van studenten, aangezien ouders nu thuis beter geïnformeerde academische ondersteuning kunnen bieden.

 • Verbeterde communicatie en leesvaardigheid

  Meestal wordt opgemerkt dat studenten het lezen en schrijven verveeld zijn, maar internet en sociale media bieden veel online informatie die studenten vaak eerder geneigd zijn te lezen, vooral als deze stukjes informatie opvallende animaties bevatten. Online Berichten, commentaren, nieuws, artikelen en boeken bieden een eindeloze lijst met te lezen informatie en studenten zijn gemotiveerd om hun tijd te besteden en wat extra inspanningen te leveren om te leren.
  Diverse online activiteiten dragen bij aan het algemene leerproces van het kind en kinderen ontwikkelen uiteindelijk sterkere leesgewoonten, wat resulteert in een drastische verbetering van hun schrijfvaardigheid. Sociale mediasites zijn voor het grootste deel interactief en dit houdt de student zeker betrokken.

   

 • Mogelijkheden voor afstandsonderwijs
  Een ander groot voordeel van sociale media in het onderwijs is de mogelijkheid voor afstandsonderwijs. Er zijn veel kansarme studenten die geen formeel onderwijs kunnen krijgen door reguliere lessen bij een onderwijsinstelling te volgen. Met behulp van verschillende online tools en sociale media kunnen moderne docenten, studenten aantrekken via programma’s voor afstandsonderwijs.
  Tijdens de Covid – 19 pandemie is afstandsonderwijs de oplossing geweest bij het afronden van het schooljaar. Nu is dit een onlosmakelijk onderdeel van ons moderne onderwijssysteem geworden. Het hosten van live lezingen via Zoom of webinars via WebinarJam is een manier om leerstof te brengen in de woonkamer.

 

Daarom kan worden geconcludeerd dat sociale mediaplatforms, die gratis spraak- en videogesprekken mogelijk maken, het delen van documenten, links en elk ander type informatie, zeer effectief kunnen zijn bij het verbeteren van de academische prestaties.

 

Tegelijkertijd moeten de ouders en leerkrachten er rekening mee houden dat een hoge mate van beveiliging moet worden gehandhaafd wanneer een minderjarige gebruikmaakt van sociale media-websites. Er zijn geweldige tips om kinderen online veilig te houden, die tegenwoordig zeker nuttig zijn voor alle ouders.

Home School2

Hulp nodig met Social media STRATEGIEËN?

Beheer van social media is het proces van het beheren van uw online aanwezigheid op social media platforms zoals Facebook, Instagram en Twitter door het creëren, publiceren en het analyseren van content die u plaatst.
Daarnaast omvat beheer van social media de interactie en communicatie met gebruikers via social media.

Pin It on Pinterest

Share This