social engagement online marketing concepts with young person work with digital icon sign
Van Facebook tot Pinterest en van Instagram tot TikTok – social media is al jarenlang niet meer weg te denken uit onze maatschappij.

We gebruiken social media om onze vrienden berichtjes te sturen, onze favoriete bands te volgen, lekkere recepten te vinden of om vakantiefoto’s te delen. We staan ermee op en we gaan ermee naar bed. Al die schermtijd creëert veel kansen voor ondernemers.
Hoe meer tijd je doelgroep op social media spendeert, hoe makkelijker het ook is om je doelgroep via deze platformen te bereiken.

Het ontwikkelen van een goede social media strategie is eigenlijk niet zo makkelijk als je denkt, daarom geven onze social media specialisten je in dit artikel een aantal tips voor het uitdenken én uitvoeren van een succesvolle social media strategie.
Ook vertellen de social media experts van Optimize Digital Marketing je alles over het uitbesteden van je
social media marketing!

Waarom is online aanwezigheid zo belangrijk?

Als je je klantenkring uit wilt breiden of juist je huidige klanten meer aan je wilt binden, zou je er natuurlijk voor kunnen kiezen om folders uit te delen of reclameposters op te hangen. Anno eenentwintigste eeuw is het echter ook belangrijk om te zorgen voor een goede online aanwezigheid.

Een groot deel van de consumenten brengt dagelijks heel wat uren op internet door. Ga maar eens na bij jezelf – hoe vaak pak jij je telefoon erbij om Instagram te checken, het nieuws te lezen of een appje te sturen? Waarschijnlijk nog vaker dan je denkt.
Dit geldt ook voor je doelgroep. Het gebruik van online advertenties is dan ook een uiterst effectieve manier om deze groep te bereiken.

De kracht van social media

Er zijn verschillende manieren om online te adverteren. Zo zou je bijvoorbeeld een advertentie kunnen plaatsen bij een relevant zoekwoord op Google. Ook zou je advertentiebanners op andere websites kunnen plaatsen om verkeer naar je eigen website te genereren. Een andere vorm van online adverteren is social media marketing. Deze vorm van adverteren is ontzettend effectief én kostenefficiënt. Wat maakt deze vorm van adverteren nu zo bijzonder?

Wij zetten de voordelen van social media marketing voor je op een rij.

  • Social media is ontzettend populair en wordt over de hele wereld door miljoenen mensen gebruikt. Zo telt Instagram meer dan 950 miljoen gebruikers, en Facebook zelfs meer dan 2,9 miljard gebruikers. Dit aantal neemt nog elke dag toe. Ook ontstaan er steeds nieuwe social media platformen – zo hebben we bijvoorbeeld vrij recent TikTok aan het rijtje van grote social media kanalen met ongeveer 1 miljard gevolgen toe kunnen voegen. Door de populariteit van social media is de kans groot dat (een groot deel van) jouw doelgroep ook social media gebruikt. Dit maakt social media marketing een uitstekend middel om je doelgroep te bereiken

  • Als je een reclameposter ophangt, zullen alleen de paar mensen die toevallig langs deze poster lopen je reclame zien – de poster zal de rest van je doelgroep niet bereiken. Op social media kun je namelijk met één advertentie duizenden personen bereiken. Door je advertentie zo nauwkeurig mogelijk te targeten, bijvoorbeeld op basis van de leeftijd en locatie van de ontvangers, zorg je ervoor dat alleen personen binnen jouw doelgroep de advertentie te zien krijgen. Als je doelgroep bestaat uit studenten, zou je je advertenties bijvoorbeeld kunnen richten op personen tussen de 17 en 27 jaar. Op deze manier vergroot je de kans dat er daadwerkelijk op je advertentie wordt geklikt.

  • Een Facebook- of Instagrampagina geeft je de mogelijkheid om (potentiële) klanten meer van jouw onderneming te laten zien. Waar staat jouw bedrijf voor? Wat zijn je unique selling points? Waarom moeten potentiële klanten voor jou kiezen, en niet voor je concurrenten? Op je social mediakanalen kan jouw doelgroep je beter leren kennen.

  • Social media is echter ook een goede manier om je doelgroep te leren kennen. Welke leeftijdsgroepen komen op jouw social media pagina’s af? Waar wonen ze, wat voor talen spreken ze, en wat zijn hun interesses? Door het gesprek aan te gaan met je volgers leer je niet alleen je doelgroep beter kennen, maar creëer je ook een sterke(re) binding.

Social media marketing creëert dus veel kansen voor ondernemers. Helaas zitter er ook wat schaduwkanten aan het adverteren op social media. Onze social media experts hebben een aantal belangrijke risico’s voor je op een rij gezet.

  • De berichten die je op social media plaatst kunnen je klanten aan je binden, maar kunnen – helaas – ook een averechts effect hebben. Dit is bijvoorbeeld het geval als je een post plaatst die achteraf gezien niet helemaal politiek correct was. Ook kan het bijvoorbeeld voorkomen dat een klant die een minder goede ervaring met jouw bedrijf heeft, zijn of haar ervaring in de comments deelt. Dit soort situaties kunnen tot reputatieschade leiden. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om posts voor publicatie uitgebreid onder de loep te nemen en feedback of kritiek in de comments goed op te pakken.
  • Het is van groot belang om je social media advertenties zo nauwkeurig mogelijk te targeten. Doe je dit niet, dan komen je advertenties ook bij mensen buiten je doelgroep terecht. Deze mensen zullen waarschijnlijk niet op je advertentie klikken, wat betekent dat je geld betaalt voor een advertentie die niet optimaal ingezet wordt. 
  • Het gebruik van social media maakt je onderneming ook een stukje kwetsbaarder. Als één van je social media accounts gehackt wordt, bestaat immers de kans dat gevoelige bedrijfsinformatie naar buiten komt. Ook zou een hacker gekke posts op je pagina kunnen plaatsen, wat ook weer tot reputatieschade kan leiden.

De risico’s van social media marketing

voorzichtig

Het ontwikkelen van een social media strategie: zelf doen of toch liever uitbesteden?

Eén ding is zeker – bij het ontwikkelen en uitvoeren van een social media strategie komt heel wat erbij kijken. In dit artikel hebben we slechts het topje van de ijsberg aangestipt. Zo hebben we het bijvoorbeeld nog niet gehad over de beveiliging van je social media accounts, en het gebruik van zoekwoorden. En hoe schrijf je eigenlijk een goede post? Wat is de beste manier om voor meer interactie te zorgen? En hoe kun je je doelgroep het beste ? Het is duidelijk dat het ontwikkelen en uitvoeren van een social media strategie veel tijd, kennis en inspanning kost. Om die reden schakelen veel ondernemingen een social media expert in. Je kunt natuurlijk echter ook zelf aan de slag gaan. Wij zetten alle voor- en nadelen van het uitbesteden van je social media strategie voor je op een rij.

De voor- en nadelen van zelf aan de slag gaan

Allereerst kun je ervoor kiezen om zelf een social media strategie uit te denken en uit te voeren. Het grote voordeel hiervan is dat je zelf alle controle houdt over je social media strategie: je gaat zelf op zoek naar de beste manieren om je doelen te bereiken én brengt dit zelf in de praktijk. Hierdoor houd je het overzicht. Dit heeft echter een groot nadeel: het ontwikkelen en uitvoeren van een social media strategie kost ontzettend veel tijd. Bij sommige ondernemingen is dit zelfs een dagtaak! Ook vergt het uitdenken van een social media strategie veel kennis op marketinggebied. Als je deze kennis niet hebt, zul je veel research moeten doen, wat nog meer tijd (en dus geld) kost. Ook bestaat de kans dat je, ondanks je research, niet tot de optimale social media strategie komt, waardoor je opbrengsten misloopt. Ten slotte bestaat het risico dat je door een onhandige post reputatieschade oploopt.

voor en nadelen 

De voor- en nadelen van het inschakelen van een marketing expert

Heb je, naast het runnen van je onderneming, geen tijd over om je bezig te houden met je social media accounts? Of beschik je niet over de benodigde marketingkennis? In dat geval is het inschakelen van een social media expert zeker de moeite waard. Een social media expert ontwikkelt een social media strategie die volledig is afgestemd op jouw doelstellingen en jouw onderneming, en voert deze social media strategie uit. Hierdoor heb jij alle tijd om je te richten op het runnen van je bedrijf! Hier staat natuurlijk wel tegenover dat je een stukje controle uit handen moet geven. Maak je echter geen zorgen – een goede social media specialist baseert de social media strategie volledig op jouw input en feedback.

Een social media strategie op maat

Zou je je social media marketing graag willen uitbesteden? Optimize Digital Marketing ontwikkelt graag een social media strategie voor je. Samen met jou bespreken we jouw wensen en doelstellingen. Vervolgens gaan we op zoek naar de beste en efficiëntste manier om deze doelen te bereiken. Onze social media specialisten hebben al meer dan 50 ondernemingen helpen groeien! 

Weet je nog niet zeker of dit iets voor jou is? Maak je geen zorgen
– bij Optimize Digital Marketing zit je nergens aan vast. Onze overeenkomst is maandelijks opzegbaar!
Klinkt goed? Neem dan gerust contact met ons op. Je kunt ons bereiken via info@optimize.sr

Of via +597 8524320 en +31 085 0640068.

Hulp nodig met Social media STRATEGIEËN?

Beheer van social media is het proces van het beheren van uw online aanwezigheid op social media platforms zoals Facebook, Instagram en Twitter door het creëren, publiceren en het analyseren van content die u plaatst.
Daarnaast omvat beheer van social media de interactie en communicatie met gebruikers via social media.

Pin It on Pinterest

Share This