blog van strategie tot succes met een sterke marketingkalender

Odi!

Fawaka guys! Dat was de kortste januari die ik ooit heb ervaren, maar geen nood want we hebben veel te bereiken in 2024. Voor degenen die er nu pas bij zijn of de vorige blog hebben gemist, alsnog een voorspoedig 2024 toegewenst.
Jullie hebben vast al persoonlijke nieuwjaarsresoluties opgeschreven (je weet toch; die “new year new me” voornemens). Net zoals jullie is het ook voor ons als marketeers tijd om onze voornemens op te schrijven, zodat we 2024 knallend kunnen beginnen. Dit doen we met behulp van een zogenaamde ‘Marketingkalender’. I know, wij zijn een beetje laat, maar liever te laat dan nooit zeg ik vaak. But then again, het Chinees Nieuwjaar is wel voor de deur.
Wil je meer weten over de marketingkalender, of wil je weten hoe je zelf een marketingkalender kunt samenstellen en welke data je niet mag missen voor succesvolle marketingstrategieën? Dan begin je het nieuw marketing jaar met de juiste blog.

Wat is een marketingkalender?

Misschien vraag je jezelf af wat een marketingkalender is. Laat me kort uitleggen wat het precies inhoudt. Een marketingkalender is net een agenda waarin strategische plannen (groot en klein) over een bepaalde tijdlijn uitgebreid worden uiteengezet. Bedrijven gebruiken het om marketingactiviteiten te plannen en te organiseren. Het is een handig hulpmiddel waarmee je de aandacht kunt richten op specifieke momenten, rekening houdend met seizoensgebonden trends, feestdagen of andere relevante gelegenheden. Hierdoor kun je jouw boodschap krachtiger overbrengen en jouw doelstellingen beter bereiken.
effectieve marketingkalender maken

Een effectieve marketingkalender maken

Het maken van een marketingkalender voor het nieuwe jaar is een uitstekende manier om vooruit te plannen en afgestemd te zijn op de campagnes die je in 2024 wilt uitvoeren. Een goed doordachte marketingkalender is de sleutel tot gestructureerd succes. Hieronder heb ik enkele handige stappen voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij het maken van een effectieve marketingkalender.

 • Bepaal de tijdlijn:
  Ten eerste moet je bepalen voor hoelang je wilt plannen. Meestal geeft een jaar je een compleet overzicht van de belangrijkste campagnes en promoties van je bedrijf. Verdeel het jaar in bijvoorbeeld kwartalen of maanden, koppel deze vervolgens aan specifieke thema’s en/of doelstellingen.
 • Bepaal belangrijke data:
  De volgende stap is het bepalen van belangrijke data, zoals:
  1. De lancering van producten: Deze momenten bieden niet alleen kansen om enthousiasme bij je doelgroep aan te wakkeren en aandacht aan te trekken, maar ze kunnen ook dienen als uitgangspunt voor specifieke marketingcampagnes.
  2. Evenementen: Het is belangrijk om evenementen zoals beurzen of conferenties in je kalender op te nemen. Ze bieden mogelijkheden voor netwerken, merkzichtbaarheid en het opzetten van doelgerichte marketingactiviteiten die passen bij het evenement.
  3. Feestdagen en speciale gebeurtenissen: Deze hebben vaak invloed op het consumentengedrag. Plan campagnes rondom deze periodes om in te spelen op specifieke behoeften en verwachtingen van je doelgroep.
  4. Speciale gelegenheden: Bepaal welke gelegenheden relevant zijn voor jouw branche. Het kan bijvoorbeeld een jubileum zijn, een erkenning of een specifieke bewustwordingsmaand die in verband is met je branche.
 • Stel meetbare doelen:
  Het stellen van meetbare doelen is van cruciaal belang voor het succes van elke marketingcampagne. Hiermee geef je niet alleen richting aan je inspanningen, maar bied je ook een kader voor het beoordelen van de effectiviteit.

Zorg ervoor dat je doelen haalbaar zijn binnen de geplande tijd en met de middelen die je ter beschikking hebt. Zorg er ook voor dat je ze duidelijk en concreet formuleert. Bijvoorbeeld: de verkoop van product/dienst ‘X’ verhogen met 25% in het eerste kwartaal (in dit doel is duidelijk aangegeven wat verbeterd moet worden, hoeveel het verbeterd moet worden, voor welk product/dienst, en binnen welke tijd het doel bereikt moet worden).

Door heldere, meetbare doelen in je marketingkalender op te nemen, maak je dus niet alleen je succes meetbaar, maar leg je ook de basis voor voortdurende verbetering. Het stelt je in staat om te leren van eerdere campagnes, je strategieën aan te scherpen en helpt je uiteindelijk een effectievere en rendabelere marketingaanpak te ontwikkelen.

 • Bouw flexibiliteit in:
  Flexibiliteit is een cruciale eigenschap van een effectieve marketingstrategie in een snel veranderende marketingomgeving. Er moet ruimte zijn voor aanpassingen om in te kunnen spelen op onverwachte kansen of veranderingen in de marktomstandigheden. Blijf dus op de hoogte van verschillende ontwikkelingen in de markt en bij concurrenten. Luister naar feedback van je klanten. Analyseer de prestaties van eerdere campagnes (kijk of de gekozen tactieken het gewenste resultaat opleveren). Laat dus ruimte in je kalender voor onvoorziene gebeurtenissen of als er veranderingen optreden die relevant zijn voor je bedrijf, en wees dan bereid om aanpassingen aan te brengen en nieuwe benaderingen uit te proberen.

Belangrijke dagen voor jouw marketingkalender in 2024

Het bepalen van belangrijke dagen biedt focus en richting voor je marketingstrategieën. Het helpt je een samenhang te creëren tussen verschillende campagnes, waardoor je product/dienst consistent en relevant blijft in de ogen van je consument. Hieronder heb ik voor jou enkele belangrijke dagen in 2024 op een rijtje gezet die je niet mag missen in jouw marketingkalender. Let wel: neem de dagen die relevant zijn voor jouw branche op in je marketingkalender.

Belangrijke dagen voor jouw marketingkalender

Januari:

De maand januari draait om het maken van goede voornemens en het stellen van doelen voor het nieuwe jaar. Gebruik deze maand om speciale aanbiedingen te bieden voor producten of diensten die handig kunnen zijn voor je doelgroep wanneer ze aan hun nieuwjaarsresoluties beginnen te werken. Dagen in januari die je niet mag missen zijn:

Februari:

Los van het feit dat februari vaak gezien wordt als de maand van de liefde, biedt het nog een reeks belangrijke dagen waar we naar uit kunnen kijken. Deze maand is dus zeker een periode om in gedachten te houden als het gaat om het plannen van je marketing. Dagen in februari die je niet mag missen zijn:

Maart:

Deze maand staat helemaal in het teken van de vrouw. Maak gebruik van deze gelegenheid om de vrouwen in de schijnwerpers te plaatsen, bijvoorbeeld door verhalen te delen van de vrouwen in jouw bedrijf. Andere speciale dagen in de maand maart om eventueel op te nemen in je marketingkalender:

  • 8 maart: Internationale Dag van de Vrouw
  • 11 maart: Ramadan
  • 20 maart: International Day of Happiness
  • 21 maart: World Poetry Day
  • 21 maart: Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie
  • 22 maart: Wereld Waterdag
  • 25 maart: Holi Phagwa
  • 27 maart: World Theatre Day
  • 29 maart: Goede Vrijdag
  • 31 maart: Pasen

April:

Pasen valt deels dit jaar ook in de maand april. Voor sommigen draait Pasen om traditie, of het religieus is of niet. Voor anderen gaat het meer om konijntjes van chocolade en het zoeken van eieren (voor mij niet, trouwens). Je kunt dit natuurlijk gebruiken als marketingcampagne om de betrokkenheid tussen je bedrijf en je doelgroep deze maand te vergroten. Enkele andere belangrijke dagen die wij niet mogen vergeten zijn:

  • 1 april: Pasen
  • 7 april: World Health Day
  • 22 april: Dag van de Aarde
  • 23 april: Wereld Boeken Dag
  • 27 april: Koningsdag
  • 28 april: Internationale Dag van Veiligheid op het Werk

Mei:

In de meeste landen wordt Moederdag in de maand mei gevierd. Dit is een tijd voor velen om waardering aan hun moeder of moederfiguren te tonen. Het is een perfecte dag (natuurlijk geldt dit voor alle andere dagen van het jaar) om moeders in de bloemetjes te zetten. Voor ons als marketeers is dit een goede gelegenheid om in te spelen op het koopgedrag van deze mensen. Maar houd rekening met mensen die geen moeder meer hebben of nooit een moeder gehad hebben. Hieronder volgen een paar andere belangrijke dagen die eventueel opgenomen kunnen worden in jouw marketingkalender:

  • 1 mei: Dag van de Arbeid
  • 12 mei: Moederdag
  • 15 mei: Internationale Dag van het Gezin
  • 17 mei: Internationale Dag van de Telecommunicatie
  • 20 mei: Wereld Whiskey Dag
  • 28 mei: Internationale Dag van de Hamburger

Juni:

Juni is de maand voor de vaders. Want niet alleen is Vaderdag op de derde zondag van de maand, maar het Europees kampioenschap voetbal 2024 gaat ook van start. Andere belangrijke dagen in juni om op in te haken:

Juli:

De vakantie begint in deze periode. Veel mensen denken eraan op vakantie te gaan en andere buitenactiviteiten te ondernemen in plaats van winkelen. Voor marketeers in de toeristische sector is deze periode een goede gelegenheid om campagnes op te zetten om vakantiegangers aan te trekken met speciale aanbiedingen of evenementen. De maand juli staat verder vol met andere activiteiten, zoals de finale van het Europese kampioenschap voetbal 2024 en de Zomer Olympische Spelen 2024 die van start gaat. En niet te vergeten Keti-Koti; het is een van de belangrijke dagen voor ons. Je marketingteam heeft veel mogelijkheden waarop ingespeeld kan worden de maand juli.

  • 1 juli: Keti-Koti
  • 1 juli: Wimbledon 2024
  • 7 juli: World Chocolate Day
  • 14 juli: UEFA Europees kampioenschap voetbal 2024 – Finale
  • 26 juli: Zomer Olympische Spelen 2024
  • 30 juli: World Friendship Day

Augustus:

De vakantieperiode is nog in volle gang. Dit betekent dat mensen meer tijd hebben om deel te nemen aan recreatieve activiteiten of aankopen te doen. Verder hebben we in deze maand de Internationale Bier Dag en niet te vergeten de Dag der Inheemsen. Deze dag is gewijd aan de inheemse bevolking van Suriname. Als bedrijf kun je campagnes ontwikkelen die respect tonen aan de inheemse cultuur.

  • 2 augustus: Internationale Bier Dag
  • 9 augustus: Dag der Inheemsen
  • 9 augustus: Javaanse immigratie
  • 19 augustus: World Photography Day

September:

Het is september en het nieuwe schooljaar staat weer voor de deur. Soms voelt september aan als januari, waar we weer even moeten wennen aan de dagelijkse gang van zaken na de vakantieperiode. De straten zullen dus weer druk zijn met mensen die bezig zijn schoolspullen aan te schaffen. Houd dat in gedachten en richt je marketingcampagnes op producten en/of diensten die betrekking hebben op het nieuwe schooljaar. Andere dagen die relevant kunnen zijn voor jouw branche:

Oktober:

Voor marketeers begint de drukke periode in oktober, want het markeert het begin van het vierde kwartaal en hét feestseizoen (een belangrijke periode voor bedrijven en vooral hun marketingteam). Met de feestdagen op komst (vooral de kerstperiode, het drukste winkelseizoen van het jaar), is het tijd om te beginnen met het plannen van je marketingstrategieën en hoe die eruit zal zien. Geef je creativiteit de vrije loop, zodat je alvast in de feeststemming komt. In ons vorige blog “Hoe market je tijdens de Kerstperiode?” kun je lezen over makkelijk te implementeren marketingideeën voor de kerstperiode. Andere dagen in oktober waarmee je zeker rekening moet houden:

  • 4 oktober: Dierendag
  • 10 oktober: Dag der Marrons
  • 20 oktober: Chinese immigratie
  • 31 oktober: Halloween

November:

We zijn deze maand jarig! Wij vieren onze 49ste Srefidensi; reden tot feesten en voor marketeers kans om campagnes te ontwikkelen die trots en vaderlandsliefde benadrukken.
November markeert daarnaast ook het begin van het drukste winkelseizoen van het jaar. Het begint allemaal met ‘Black Friday‘. Hoewel Black Friday een Amerikaanse traditie is, begint het zoetjesaan over te waaien naar Suriname. Dus het is nu tijd voor ons als marketeers om in een hogere versnelling te gaan.

  • 1 november: Divali
  • 25 november: Srefidensi
  • 29 november: Black Friday

December:

Dé feestmaand van het jaar is eindelijk aangebroken. Het beste komt altijd als laatste: het is weer Kerst! Eenieder is in een feestelijke stemming, overal zijn er feestelijke versieringen en verlichtingen. Het is een drukte van jewelste. Terwijl anderen ervoor kiezen om instore shopping te doen, zal er een groep zijn die de voorkeur geeft aan online winkelen. Dit is de kans om onze marketing een laatste duwtje te geven om het jaar weer succesvol af te sluiten. Maar december draait niet alleen om verkopen; het gaat ook om in een feestelijke stemming te zijn en je klanten en/of contacten te bedanken dat ze het jaar met jou hebben doorgebracht. Bekijk zeker ook ons vorige blogpost “Hoe Market je Tijdens de Kerstperiode?“.

  • 2 december: Cyber Monday
  • 24 december: Christmas Eve
  • 25 december: Kresneti 1
  • 26 december: Kresneti 2
  • 31 december: Owru Yari

Waarom een marketingkalender?

Er zijn veel soorten marketingkalenders, maar ze delen allemaal een gemeenschappelijk doel: alle marketingactiviteiten op schema houden. Het omvat alle taken die te maken hebben met het marketingplan en wordt gebruikt door eenieder die verantwoordelijk is voor het uitvoeren van deze taken, zodat alle betrokkenen bij het project weten waar de focus moet liggen. Door al je marketingplannen op één plek te organiseren, kun je gegevens van eerdere projecten gebruiken om je planning voor toekomstige projecten te ondersteunen. Hierdoor kunt u uw marketingprojecten op tijd of zelfs vóór de deadline voltooien. Het helpt u risico’s snel te identificeren en te neutraliseren. Je team zal betere resultaten behalen en meer gefocust zijn. Kortom, een goed uitgewerkt plan zorgt ervoor dat u minder of helemaal geen problemen tegenkomt bij de uitvoering ervan. Een marketingkalender maakt het verder ook makkelijker om gelegenheden zoals feestdagen bij te houden voor het genereren van relevante seizoensgebonden content.

Het maken van een marketingkalender is dus geen kleine taak en ook geen eenmalige activiteit. Het vereist regelmatige aandacht, herziening en voortdurende controle om ervoor te zorgen dat de kalender up-to-date blijft voor degenen die er dag in dag uit mee werken. Omdat je kalender toe zal zijn aan verandering en hoogstwaarschijnlijk regelmatig zal worden aangepast.
Keep in mind dat goede marketingkalenders je in één oogopslag de belangrijkste informatie over alle gebeurtenissen geven. Ze stellen je in staat om in te zoomen op specifieke dagen voor gedetailleerde analyses, of juist uit te zoomen voor een overzichtelijk beeld van de rest van het jaar.

Wil je meer weten, heb je vragen of wil je een professionele marketingkalender voor het nieuwjaar? Je weet inmiddels al waar je uitstekend terechtkunt. Ik heb collega’s die expert zijn op het gebied van alles over en voor marketing. Kom kijken! Ze staan al te popelen om je van dienst te zijn. Neem dus gerust contact met ons op om jouw marketing naar hogere hoogten te brengen!

Ik ben Sergio M. Emanuels.
Grantangi voor het lezen.
God bless en tot de volgende blog, ciao! 👋

MEER RESULTAAT HALEN UIT ONLINE MARKETING?

NEEM VANDAAG NOG CONTACT MET ONS OP EN WIJ HELPEN JE GROEIEN!

Pin It on Pinterest

Share This